Forum na temat grzybka tybetańskiego
Marzec 29, 2024, 15:16:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum zostało uruchomione!
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepis na twaróg z grzybka  (Przeczytany 5196 razy)
bartus2003
Administrator
Nowy użytkownik
*****

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 36


Zobacz profil
« : Maj 13, 2012, 23:09:36 »

Wiele osob marzy o produkcji własnego, domowego twarogu, ale nie mają dostępu do świeżego mleka. Teraz, dzięki wspaniałym zdolnościom grzybka tybetańskiego, mogą sami zrobić ser wykorzystując napoj z grzybka i mleko UHT.


Przepis na domowy twarog
z wykorzystaniem grzybka, bez potrzeby zdobywania mleka "prosto od krowy".


Do produkcji domowego twarogu potrzebne są:

- garnek*,
- sitko (badz plotno),
- termometr (nie konieczny, ale wskazany),
- szklanka napoju z grzybka,
- 1,5 litra mleka UHT.

Ilość mleka i napoju z grzybka może być inna, ważne jest aby zachować między nimi proporcję 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napoj z grzybka, taki ktory "sciął" się pod działaniem grzybka.


1. Podgrzać mleko do 90 *C.
Dodać napoj z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu.

2. Odcedzić twarog serwatki
Można to zrobić za pomocą sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie.

3. Twarog jest gotowy !
Można go przyprawić, dodać śmietany, szczypiorku i rozsmarować na kanapkach.


Kiedy twarog trudno oddziela się od serwatki można bardziej podgrzać mleko, bądź dodać więcej napoju z grzybka.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2012, 17:33:23 wysłane przez bartus2003 » Zapisane
dominikanoga
Nowy użytkownik
*

Reputacja +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 3


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2013, 13:46:33 »

a ja nie dolewam żadnego mleka,tylko wlewam sam napój grzybkowy do małego garnka i bardzo wolno podgrzewam,a najlepiej to w miseczkę i do kąpieli wodnej-minimalny ogień.wychodzi mi mała ilość w sam raz dla synka na śniadanie,mama pije serwatkę-15 min roboty i wszyscy zadowoleni i jakie smaczne!
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

tele blackmoon carstworosyjskie mundotelenovelas ppiz