| bartus2003 | 
								|  | «  : Maj 13, 2012, 23:09:36 » |  | 
 
 Wiele osob marzy o produkcji w³asnego, domowego twarogu, ale nie maj± dostêpu do ¶wie¿ego mleka. Teraz, dziêki wspania³ym zdolno¶ciom grzybka tybetañskiego, mog± sami zrobiæ ser wykorzystuj±c napoj z grzybka i mleko UHT. 
 
 Przepis na domowy twarog
 z wykorzystaniem grzybka, bez potrzeby zdobywania mleka "prosto od krowy".
 
 
 Do produkcji domowego twarogu potrzebne s±:
 
 - garnek*,
 - sitko (badz plotno),
 - termometr (nie konieczny, ale wskazany),
 - szklanka napoju z grzybka,
 - 1,5 litra mleka UHT.
 
 Ilo¶æ mleka i napoju z grzybka mo¿e byæ inna, wa¿ne jest aby zachowaæ miêdzy nimi proporcjê 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napoj z grzybka, taki ktory "sci±³" siê pod dzia³aniem grzybka.
 
 
 1. Podgrzaæ mleko do 90 *C.
 Dodaæ napoj z grzybka i lekko zamieszaæ. Poczekaæ, a¿ serwatka odzieli siê od grudek twarogu.
 
 2. Odcedziæ twarog serwatki
 Mo¿na to zrobiæ za pomoc± sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie.
 
 3. Twarog jest gotowy !
 Mo¿na go przyprawiæ, dodaæ ¶mietany, szczypiorku i rozsmarowaæ na kanapkach.
 
 
 Kiedy twarog trudno oddziela siê od serwatki mo¿na bardziej podgrzaæ mleko, b±d¼ dodaæ wiêcej napoju z grzybka.
 
 |