Forum na temat grzybka tybetańskiego
Czerwiec 16, 2019, 10:10:33 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum zostało uruchomione!
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 [10]
 91 
 : Maj 31, 2012, 12:23:12 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez daras
Kiedy mamy zamiar zrobić dłuższą przerwę w piciu napoju (urlop, wakacje) możemy grzybka zamrozić w zamrażalniku. W ten sposob mozna go przetrzymywać przez niegraniczony okres czasu. Następnie wystarczy grzybka wyjąć z zamrażalnika i zalać mlekiem - po kilku dniach grzybek "wraca do formy".

Tego to nie wiedziałem!  Uśmiech I dla tego straciłem swojego pupila prawie 10 lat temu.

Edit:
Cytuj
Grzybka można mrozić lub suszyć, jeśli planowana jest np. dłuższa przerwa w stosowaniu kuracji.

Nawet suszyć można!

 92 
 : Maj 31, 2012, 12:18:48 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez daras
bądź jeśli grzybek ma styczność z metalem to traci swoje właściwości i\lub umiera. Więc po czym poznać, że nie ma on swoich właściwości oraz że 'zginął' ? Czy wtedy także się rozrasta i kwasi mleko? ;-)
Dlaczego lepiej stosować mleko o krótkiej ważności niż to z kartonika??
Nie sądzę aby aluminium czy stal nierdzewna w jakiś sposób zaszkodziły grzybkowi przy krótkotrwałym kontakcie, ale lepiej używać niemetali tak jak ludzie radzą, tak na wszelki wypadek.
Jeśli chodzi o mleko to sprawa jest prosta - mleko krótkoterminowe nie jest poddawane tak wielu procesom konserwującym jak mleko UHT. Mleko UHT jest ciężko zakisić , raczej zgożknieje. Wiem, bo ostatnio miałem nieprzyjemność napić się takiego "mleczka". Zresztą, zawsze można poeksperymentować z grzybkiem.

Edit: googluje w poszukiwaniu frazy "grzybki mleczarskie" i nic. Raczej w mleczarstwie nie stosuje się grzybków tylko kultury bakteri. 

Edit:
Cytuj
Mleko kupować lepiej nieodtłuszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite są wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, że możemy mieć w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodtłuszczone „prosto od krowy”).

 93 
 : Maj 31, 2012, 12:04:33 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez daras
Teraz wygląda o niebo lepiej, ale zastanawiam się, czy on rzeczywiście działa, czy też mleko, które nim zalewam po prostu kiśnie i nie ma szczególnych właściwości...

Łatwo sprawdzić: pozostaw o tej samej godzinie dwa naczynia ze świeżym mlekiem , jedno z grzybkiem i zobacz w którym mleko wcześniej się zsiądzie. Zapewniam, że ta z grzybkiem będzie szybsza, a na tę z mlekiem będziesz musiała jeszcze sporo poczekać.  Poza tym można regulować stopien zakwaszenia poprzez dobranie odpowiednich proporcji grzybka do mleka.  

 94 
 : Maj 31, 2012, 10:48:42 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez bartus2003
Osobiście wydaje mi się iż aby coś miało się stać grzybkowi w kontakcie z metalem to musiałby on chyba stykać się z nim kilka, może kilkanaście godzin aby coś się miało stać. Wg mnie w kontakcie z aluminium nie powinno nic mu się dziać ;-)

 95 
 : Maj 31, 2012, 10:45:48 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez daras
ok, fajnie i dzięki.

 96 
 : Maj 31, 2012, 10:44:37 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez daras
Miałem kedyś grzybka tybetańskiego (10l temu) i rozrastał się bardzo szybko. Do odcedzania używałem aluminiowego sita i nic mu nie było, ale lepiej trzymać się reguł i nie używać metalu.

 97 
 : Maj 31, 2012, 10:42:10 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez bartus2003
Trzeba będzie przelać na konto pieniądze na przesyłkę, bo za pobraniem znowu kilka zł więcej, na PW dam ci dane.
Wyślę w poniedziałek poleconym priorytetem tak aby doszło szybko.

 98 
 : Maj 31, 2012, 10:40:29 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez daras
Chętnie skorzystam z twojej propozycji. Jak to załatwimy?

 99 
 : Maj 29, 2012, 10:12:43 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez bartus2003
Witam, z chęcią podzielę się grzybkiem, oczywiście przesyłki sponsorował nie będę Chichot

Wyślę tylko poleconym priorytetem cena za przesyłkę do 9zł.

Chętnych proszę i privy albo o odpowiedź w tym temacie  Uśmiech

 100 
 : Maj 28, 2012, 12:02:48 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez Pszczółka
Witam! Od tygodnia jestem szczęśliwą (!?) posiadaczką grzybka. I mam w związku z tym nieśmiałe pytanie: smak to sprawa indywidualna, ale mnie bardziej interesuje zapach. Wyczytałam gdzieś, że sporządzony kefirek pachnie drożdżami i faktycznie po pierwszym czy drugim "zalaniu" wyczuwałam drożdżowy zapach, a teraz już go nie ma... Niezdecydowany. I nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Dodam tylko, że swojego tybusia zakupiłam przez internet i dotarł do mnie w fatalnym stanie. Teraz wygląda o niebo lepiej, ale zastanawiam się, czy on rzeczywiście działa, czy też mleko, które nim zalewam po prostu kiśnie i nie ma szczególnych właściwości...


Witam,
jeśli grzybka przybywa (powiększa swoją objętość)- znaczy, że żyje i pewnie będzie miał się coraz lepiej. grzybek składa się z drożdży i bakterii, które razem współżyją w tych grzybkowych ziarenkach. Ponieważ masz grzybka od niedawna, to po zmianie warunków (pewnie nie to samo mleko i temperatura) oraz trudach podróży musi on osiągnąć na nowo równowagę. Może to potrwać trochę czasu. Dlatego zaobserwowałaś zmianę w zapachu kefiru w miarę upływu czasu. Ta równowaga związana jest właśnie z odpowiednią proporcją drożdży do bakterii i pewnie już została osiągnięta. Jeśli mleko fermentuje pod wpływem grzybka, a on przyrasta (jest go coraz więcej), to na pewno jest wszystko w porządku.
Pozdrawiam
Pszczółka

Strony: 1 ... 8 9 [10]
Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ministranci-lso miniyourlife 1bs forum basicrpg