Forum na temat grzybka tybetańskiego
Marzec 29, 2024, 06:25:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum zostało uruchomione!
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
 71 
 : Sierpień 14, 2012, 22:42:13 
Zaczęty przez dominikanoga - Nowe: wysłane przez dominikanoga
witam wszystkich!jak w tytule,szukam grzybka w woj.śląskim,jakoś nie ufam poczcie;),tzn byłabym spokojniejsza gdybym oszczędziła mu przesyłkowych atrakcji.jednego grzybka już zabiłam metalową łyżką...więc teraz muszę mieć się na baczności!
czy jest ktoś z mojej okolicy,kto odsprzeda mi mały szczepik?

 72 
 : Sierpień 13, 2012, 12:46:33 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez gumiś
Mi doradzili,żeby zalać go wodą i włożyć do lodówki.Zrobiłam już tak 3 razy i nie zauważyłam zeby było z nim coś nie tak. Nadal się rozmnaża i fermentuje normalnie po zalaniu mlekiem:)Uśmiech

A czy jesteś pewna że kefir zachowuje swoje parametry?Zwykły jogurt można kupić w sklepie bez codziennej zabawy.

 73 
 : Sierpień 13, 2012, 11:11:44 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez Martyna
Mi doradzili,żeby zalać go wodą i włożyć do lodówki.Zrobiłam już tak 3 razy i nie zauważyłam zeby było z nim coś nie tak. Nadal się rozmnaża i fermentuje normalnie po zalaniu mlekiem:)Uśmiech

 74 
 : Sierpień 11, 2012, 11:21:13 
Zaczęty przez gumiś - Nowe: wysłane przez gumiś
Każdy kto chce używać tego specyfiku powinien zapoznać się z tymi informacjami.Na końcu są linki do portali rosyjski gdzie można znaleźć więcej informacji.
Tłumaczenie nie jest precyzyjne i za pomocą translatora.

Na naszych portalach jest bardzo mało informacji na temat tego cuda natury.Piję kefir i jest rewelacyjny a dla mnie najważniejsze jest to że pomaga w odchudzaniu;

"Kefir Tybetański mleko radzi sobie grzyb z depozytów tłuszczowych w organizmie, jak przekształca tłuszcz na prostsze związki,"

Są też przeciwwskazania;

"Mimo wszystkich swoich cech pozytywnych , pieczarki mleko nadal ma wiele przeciwwskazań i ograniczeń: Są to:

    * Grzybek tybetański mleka nie mogą być brane dla osób z nietolerancją produktów mlecznych.
    * W leczeniu cukrzycy nie można łączyć metoda oparta na grzyba kefiru tybetańskiego z wprowadzeniem insuliny.
    * Osoby cierpiące na astmę oskrzelową z diety lepiej jest usunąć nawet zwykły jogurt.
    * Przez cały czas podczas przyjmowania jogurt, nie powinni przyjmować alkoholu.
    * Wraz z grzyb kefir mleko nie może pić leku. Biorąc jogurt, wziąć trzy-godzinny okres z lekami i jogurt.

Jeśli nie masz protivopakazany i planują wykorzystać grzyb mleka na celu - przeczytać instrukcje na temat przygotowania i utrzymania grzyba.

Warto linki wrzucić w translator i dowiecie się więcej,jeżeli ktoś zna dobrze j.rosyjski może wygooglować więcej informacji.Jeżeli coś ciekawego się trafi chętnie bym poczytał.

Link; http://combucha.ru/lechebnyie_svoystva/

Link; http://kefirniygrib.narod.ru/about.htm

Gdzieś też wyczytałem że nie powinno się ko używać z Algami i Kambuchą (grzybem herbacianym)

 75 
 : Sierpień 06, 2012, 14:45:13 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez ernest210
A czy mógłby ktoś doradzić w jaki sposób przechować grzybka przez 48 godzin np. weekend kiedy to nie mam mnie w domu.
Często wyjeżdżam w piątek i wracam w niedziel wieczorem, wozić go ze sobą bym nie chciał a mrozić na tak krótki czas chyba się nie opłaca.

 76 
 : Lipiec 26, 2012, 11:39:49 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez Baszir
Hoduję grzybka od ponad miesiąca i do tej pory było wszystko ok, czyli kefir gęsty(do tego stopnia że do szklanki dolewałem odrobinę wody), jednolity i smak taki jak powinien być, ale od kilku dni coś się niedobrego dzieje, kefir jest rzadki jak mleko i są w nim grudki ( tak jak by wkruszyć białego sera do mleka) smak też nie ten już. Dodam tylko że mleko stosuje cały czas to samo, grzybki rozrastają się normalnie, koloru też nie zmieniły. po wypiciu tego kefiru nie mam żadnych problemów żołądkowych no ale ewidentnie coś jest nie tak. Czy ktoś miał lub ma podobny problem

 77 
 : Lipiec 20, 2012, 17:26:27 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez Martyna
no to wszystko jasne:)

 78 
 : Lipiec 19, 2012, 09:50:43 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez emodrzew
witam
czy ktos z gdyni posiada grzybek?

 79 
 : Lipiec 18, 2012, 17:09:03 
Zaczęty przez bartus2003 - Nowe: wysłane przez Bartlomiej
 HISTORIA –mleka pasteryzowanego ( Zaczerpnięte z internetu)
"To najlepszy wybór dla osób, które chcą coś zrobić z mlekiem, ale nie mają dostępu do mleka surowego. Wiele osób, niesłusznie, myli pasteryzację ze sterylizacją mleka. Wyobraźcie sobie XIX wieczny Paryż – brudny, śmierdzący  i zatłoczony. Kilka wieków  wstecz ,krowy hodowano po prostu na ulicach miasta – mieszkańcy mieli dostęp do w miarę świeżego mleka. Jednak wraz z erą przemysłową, ludności przybywało, zieleniny w miastach ubywało – woda stawała się coraz brudniejsza, krowy – które do tej pory łatwo było wykarmić i wydoić, zaczęły żywić się podejrzanym jedzeniem. Nadal można było spotkać mleczarnie z krowami, jednak po mieście rozprzestrzeniały się plotki o tym, czym karmione są wychudłe krowy, jakie podejrzane płyny są dodawane do mleka, by zwiększyć jego objętość i smak. Picie mleka było po prostu niebezpiecznie. Przywożono mleko z prowincji – często w byle jakich pojemnikach. Mieszano mleko z różnych farm,  Bakterie mnożyły się na potęgę. Często mleko, które docierało do Paryża, było już po prostu zepsute. Dorośli chorowali od spożycia takiego mleka, dzieci często umierały. Zatrucie mlekiem nie było niczym nadzwyczajnym. Dopóki, w 1886 roku, Henri Pasteur, nie wymyślił prostego i efektywnego sposobu na to, jak uczynić mleko bardziej bezpiecznym.  Jego pomysł, nazwany potem pasteryzacją był prosty – polegał na podgrzewaniu mleka do odpowiedniej temperatury przez określony czas. Louis Pasteur - twórca pasteryzacji (Photo credit: Wikipedia) Co to jest pasteryzacja? Pasteryzacja polega na ogrzewaniu mleka przez określony czas w odpowiedniej temperaturze. To właśnie dzięki pasteryzacji, miasta mogły cieszyć się bezpiecznym mlekiem. W późniejszym czasie pasteryzacja przyczyniła się do rozwoju przemysłu mleczarskiego. W końcu można było przewozić mleko na dłuższe odległości i przechowywać dłużej, niż mleko surowe. Co więcej, nadal można było przygotowywać z niego sery czy kefiry. Pasteryzacja współcześnie: Współcześnie pasteryzacja jest stosowana na różny sposób. Można wyróżnić trzy sposoby pasteryzacji mleka, które są stosowane w przemyśle i w przetwórstwie domowym/* pasteryzacja w niskiej temperaturze: polega na podgrzewaniu mleka do temperatury 62 stopnie. Mleko należy podgrzewać przez 30 – 35 minut.* pasteryzacja w wysokiej temperaturze: stosowana w przemyśle (specjalne urządzenia – pasteryzatory), polega na podgrzewaniu mleka do temperatury 72 C przez 15 sekund. Czasem producenci podwyższają jeszcze temperaturę o kilka stopni – sądząc, że to zwiększa bezpieczeństwo mleka – szczególnie przesadni na tym punkcie są Amerykanie, którzy uwielbiają sterylne produkty. Obydwie te techniki są równoznaczne, jeśli chodzi o zachowanie właściwości mleka. Plusy i minusy pasteryzacji mleka. Pasteryzacja niszczy subtelny smak i zapach mleka, mleko pasteryzowane jest bardziej zuniwersalizowane w smaku. Na plus pasteryzacji przemawia to, że jest dużo bezpieczniejsze w przechowywaniu, można przygotować z niego praktycznie wszystkie przetwory, o ile ma odpowiednią ilość tłuszczu. Pasteryzacja pozbawia mleko części wapnia, dlatego np. jeśli chcecie robić sery – często dodaje się do mleka pasteryzowanego chlorek wapnia.  Czasem dodaje się również lipazę, żeby mleko miało bardziej wyczuwalny smak. MLEKO UHT –co to jest? Mleko UHT ( ultra-high temperature pasterisation) również powstaje podczas procesu pasteryzacji, jednak w temperaturze tak wysokiej, że traci większość swoich właściwości – smak Mleko UHT jest poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury: w przedziale 130 – 150 C, przez 1 do 3 sekund, a następnie schładzane do około 20 stopni. Następnie jest pakowane w sterylnych warunkach i może być przechowywane  miesiącami, bez konieczności chłodzenia. Uwaga! Po otwarciu w mleku będą rozwijać się drobnoustroje, ponieważ nie jest całkowicie sterylne – należy je przechowywać w lodówce! Mleko UHT nie nadaje się raczej do dalszego przetworzenia – głównie dlatego, że białko w nim zawarte, pod wpływem temperatury, ulega denaturacji – pewnie, przy robieniu jogurtu, nie ma to aż tak dużego znaczenia, ale nie otrzymacie z mleka UHT dobrego skrzepu do sera. Spotkałam się z komentarzem, że ktoś na mleku UHT zrobił ser koryciński – osobiście uważam, że takie mleko nie nadaje się do robienia sera, skrzep nigdy nie będzie dobrej jakości.  Moim zdaniem nie ma sensu na siłę przetwarzać mleka UHT – dużo lepiej wybrać takie pasteryzowane w niskiej temperaturze. Kilka uwag praktycznych na temat kupna mleka pasteryzowanego w „niskiej” temperaturze. Mleko pasteryzowane w ten sposób ma przydatność do spożycia – najczęściej około tygodnia. Kupujemy najświeższe Mleko takie najczęściej jest sprzedawane w plastikowych butelkach, w lodówkach (obok serów, jogurtów, etc.) Jeśli chcecie zrobić z mlekiem coś więcej (sery, jogurty,kefiry), sprawdzajcie stopień pasteryzacji mleka. Zazwyczaj producenci pisząc „mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze”, mają na myśli pasteryzację powyżej 72 C – nie dowiecie się, ile stopni to jest dokladnie, dopóki nie zapytacie bezpośrednio w mleczarni. Warto szukać mleka, gdzie widnieje nazwa „łagodnie pasteryzowane” albo „pasteryzowane w niskiej temperaturze”. Zasada przy wyborze mleka do dalszego przetworzenia jest taka: wybieramy jak najmniej przetworzone mleko – pasteryzowane w jak najniższej temperaturze – najlepiej z jak najbliższego źródła (np. lokalnej mleczarni) – łańcuch dostawy mleka też wpływa na jego smak. Wniosek jest taki mleko UHT jest wyjałowione ,pasteryzowane jest bardziej bogate w składniki ."

 80 
 : Lipiec 18, 2012, 15:39:39 
Zaczęty przez Bartlomiej - Nowe: wysłane przez Bartlomiej
Martyna bardzo dziękuję z informację  ::)Serdecznie pozdrawiam

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

tele faon blackmoon carstworosyjskie underword