bądź jeśli grzybek ma styczność z metalem to traci swoje właściwości i\lub umiera. Więc po czym poznać, że nie ma on swoich właściwości oraz że 'zginął' ? Czy wtedy także się rozrasta i kwasi mleko? ;-)
Dlaczego lepiej stosować mleko o krótkiej ważności niż to z kartonika??
Nie sądzę aby aluminium czy stal nierdzewna w jakiś sposób zaszkodziły grzybkowi przy krótkotrwałym kontakcie, ale lepiej używać niemetali tak jak ludzie radzą, tak na wszelki wypadek.
Jeśli chodzi o mleko to sprawa jest prosta - mleko krótkoterminowe nie jest poddawane tak wielu procesom konserwującym jak mleko UHT. Mleko UHT jest ciężko zakisić , raczej zgożknieje. Wiem, bo ostatnio miałem nieprzyjemność napić się takiego "mleczka". Zresztą, zawsze można poeksperymentować z grzybkiem.
Edit: googluje w poszukiwaniu frazy "grzybki mleczarskie" i nic. Raczej w mleczarstwie nie stosuje się grzybków tylko kultury bakteri.
Edit:
Mleko kupować lepiej nieodtłuszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite są wszystkie bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, że możemy mieć w ogóle idealne niepasteryzowane i nieodtłuszczone „prosto od krowy”).