Tytuł: Jak hodować Wiadomość wysłana przez: bartus2003 Maj 13, 2012, 23:02:24 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T_tdiMPMH0o
Gdy posiadasz już cudownego grzybka tybetańskiego, możesz stworzyć własną, domową fabrykę mlecznego, zdrowotnego napoju. Wystarczą do tego: - 2 łyżeczki grzybka, - słoik, - szklanką mleka (nie gotowanego), - plastikowa lub drewniana łyżka, - sitko, - gaza. 1. Zalać w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka. (analogicznie - na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok 150ml mleka itd.). 2. Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko. (napoj nadaje się natychmiast do picia). 3. Grzybka na sitku przepłukać zimną bierzącą wodą. (aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta). 4. Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać na 24 godziny mlekiem. (nie wolno zakręcać słoika, należy go zabezpieczyć gazą). Optymalna temperatura dla grzybka to 18-20*C, czyli temperatura pokojowa. Używać do tych czynności niemetalowych przedmiotów (sitko, łyżeczka) !!! Dla urozmaicenia smaku mleczny napój można zmiksować z owocami np. truskawkami, jagodami, malinami. Grzybek po dwóch tygodniach zwiększa swoją objętośc dwukrotnie! |