Tytuł: Przepis na twaróg z grzybka Wiadomość wysłana przez: bartus2003 Maj 13, 2012, 23:09:36 Wiele osob marzy o produkcji własnego, domowego twarogu, ale nie mają dostępu do świeżego mleka. Teraz, dzięki wspaniałym zdolnościom grzybka tybetańskiego, mogą sami zrobić ser wykorzystując napoj z grzybka i mleko UHT.
Przepis na domowy twarog z wykorzystaniem grzybka, bez potrzeby zdobywania mleka "prosto od krowy". Do produkcji domowego twarogu potrzebne są: - garnek*, - sitko (badz plotno), - termometr (nie konieczny, ale wskazany), - szklanka napoju z grzybka, - 1,5 litra mleka UHT. Ilość mleka i napoju z grzybka może być inna, ważne jest aby zachować między nimi proporcję 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napoj z grzybka, taki ktory "sciął" się pod działaniem grzybka. 1. Podgrzać mleko do 90 *C. Dodać napoj z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu. 2. Odcedzić twarog serwatki Można to zrobić za pomocą sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie. 3. Twarog jest gotowy ! Można go przyprawić, dodać śmietany, szczypiorku i rozsmarować na kanapkach. Kiedy twarog trudno oddziela się od serwatki można bardziej podgrzać mleko, bądź dodać więcej napoju z grzybka. Tytuł: Odp: Przepis na twaróg z grzybka Wiadomość wysłana przez: dominikanoga Maj 04, 2013, 13:46:33 a ja nie dolewam żadnego mleka,tylko wlewam sam napój grzybkowy do małego garnka i bardzo wolno podgrzewam,a najlepiej to w miseczkę i do kąpieli wodnej-minimalny ogień.wychodzi mi mała ilość w sam raz dla synka na śniadanie,mama pije serwatkę-15 min roboty i wszyscy zadowoleni i jakie smaczne!
|