http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T_tdiMPMH0oGdy posiadasz już cudownego grzybka tybetańskiego, możesz stworzyć własną,
domową fabrykę mlecznego, zdrowotnego napoju.
Wystarczą do tego:
- 2 łyżeczki grzybka,
- słoik,
- szklanką mleka (nie gotowanego),
- plastikowa lub drewniana łyżka,
- sitko,
- gaza.
1. Zalać w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka.
(analogicznie - na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok 150ml mleka itd.).
2. Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko.
(napoj nadaje się natychmiast do picia).
3. Grzybka na sitku przepłukać zimną bierzącą wodą.
(aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta).
4. Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać na 24 godziny mlekiem.
(nie wolno zakręcać słoika, należy go zabezpieczyć gazą).
Optymalna temperatura dla grzybka to 18-20*C, czyli temperatura pokojowa.
Używać do tych czynności
niemetalowych przedmiotów (sitko, łyżeczka) !!!
Dla urozmaicenia smaku mleczny napój można zmiksować z owocami np. truskawkami, jagodami, malinami.
Grzybek po dwóch tygodniach
zwiększa swoją objętośc dwukrotnie!