Pokaż wiadomości
|
Strony: 1 [2] 3
|
16
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Pytania???
|
: Czerwiec 01, 2012, 15:35:29
|
Witaj misi24, ten "specyfik" nie różni się zbyt wiele od kefiru, kwaśnego mleka, czy actimela, oczywiście ma on dużo więcej zalet niż owe produkty. Tak jak one nie mają przeciwwskazań tak i napój z grzybka też nie ma przeciwwskazań.
|
|
|
17
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Pytania???
|
: Maj 31, 2012, 16:05:44
|
Dokładnie, nie wydaje mi się aby coś się miało stać po krótkotrwałym kontakcie ze stalą nierdzewną bądź aluminium. Co do mleczka wydaje mi się iż nie ma wielkiej różnicy jakie ono jest, ja od zawsze kupuję mleko Łowickie w kartoniku 1,5% bądź 2% z datami ważności na pół roku do przodu i takowym też mleczkiem zalewam grzybka, po 24 godzinach napój jest smacznie kwaśny i gęsty
|
|
|
18
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Uwaga na metale!
|
: Maj 31, 2012, 10:48:42
|
Osobiście wydaje mi się iż aby coś miało się stać grzybkowi w kontakcie z metalem to musiałby on chyba stykać się z nim kilka, może kilkanaście godzin aby coś się miało stać. Wg mnie w kontakcie z aluminium nie powinno nic mu się dziać ;-)
|
|
|
23
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Pytania???
|
: Maj 20, 2012, 12:55:12
|
Czy grzybek tybetański różni się czymś od grzybków mleczarskich (czy to nie aby to samo? czy w ogóle są jakieś grzybki mleczarskie?) i zainteresowała mnie jedna rzecz, mianowicie w internecie piszą, że jeśli mleko nie jest zmieniane co 24h bądź jeśli grzybek ma styczność z metalem to traci swoje właściwości i\lub umiera. Więc po czym poznać, że nie ma on swoich właściwości oraz że 'zginął' ? Czy wtedy także się rozrasta i kwasi mleko? ;-) Dlaczego lepiej stosować mleko o krótkiej ważności niż to z kartonika??
|
|
|
24
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Odp: Smak
|
: Maj 20, 2012, 12:53:12
|
Witaj, ja jestem posiadaczem grzybka jakoś od blisko dwóch tygodniu, kolega z Niemiec mi przywiózł. Więc za dużo na temat wypowiedzieć się nie mogę w związku z moim krótkim doświadczeniem. Smak jak dla mnie to jak maślanka, twój smak mógł wynikać z tego, że jak wspomniałaś grzybek nie był w zbyt dobrym stanie, może się odradzał i dlatego był taki smak na początku, dodam iż smak się nie zmienia ewentualnie kwaśnieje jeśli grzybek jest za duży (trzeba wtedy nadwyżkę wyrzucić bądź podarować) w stosunku do objętości mleka. Zawsze możesz postawić jedną szklankę z grzybkiem, a drugą obok bez i możesz porównać smak i wygląd oraz podzielić się obserwacjami. A czy jest skuteczny? Musisz przekonać się sama. Jak wiadomo ludzie zachwalają grzybka, więc coś w tym jest, oczywiście są także ci którzy powiedzą iż grzybek jest nieskuteczny, niestety ci ludzie nadal myślą iż grzybka się je i zalewa wodą hehe Znajomy, który mi dał owego grzybka stwierdził iż owy wywar wyregulował mu w znaczynym stopniu ciśnienie, cholesterol i trawienie, więcej zaobserwować nie był w stanie. Najlepiej pij grzybka 20 dni, resztę miesiąca rób przerwę i podziel się oberwacjami własnego samopoczucia np po miesiącu bądź dwóch
|
|
|
25
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Przepis na twaróg z grzybka
|
: Maj 13, 2012, 23:09:36
|
Wiele osob marzy o produkcji własnego, domowego twarogu, ale nie mają dostępu do świeżego mleka. Teraz, dzięki wspaniałym zdolnościom grzybka tybetańskiego, mogą sami zrobić ser wykorzystując napoj z grzybka i mleko UHT.
Przepis na domowy twarog z wykorzystaniem grzybka, bez potrzeby zdobywania mleka "prosto od krowy".
Do produkcji domowego twarogu potrzebne są:
- garnek*, - sitko (badz plotno), - termometr (nie konieczny, ale wskazany), - szklanka napoju z grzybka, - 1,5 litra mleka UHT.
Ilość mleka i napoju z grzybka może być inna, ważne jest aby zachować między nimi proporcję 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napoj z grzybka, taki ktory "sciął" się pod działaniem grzybka.
1. Podgrzać mleko do 90 *C. Dodać napoj z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu.
2. Odcedzić twarog serwatki Można to zrobić za pomocą sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie.
3. Twarog jest gotowy ! Można go przyprawić, dodać śmietany, szczypiorku i rozsmarować na kanapkach.
Kiedy twarog trudno oddziela się od serwatki można bardziej podgrzać mleko, bądź dodać więcej napoju z grzybka.
|
|
|
26
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Uwaga na metale!
|
: Maj 13, 2012, 23:08:50
|
Nie można dopuścić do kontaktu grzybka z metalem !!!
Grzybek potraktowany metalem traci swoje właściwości i ginie!
Tak więc należy używać tylko plastikowych sitek oraz plastikowych lub drewnianych sztućcy.
|
|
|
27
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Na zaparcia
|
: Maj 13, 2012, 23:08:22
|
Zaparcia
Zaparcie to wstydliwa i pozornie niegroźna dolegliwość, ktora dotyka od czasu do czasu każdego z nas. Jeśli zaparcie nie trwa dłużej, niż tydzień i nie powoduje dotkliwych objawow nie docieramy zwykle z tym problemem do lekarza – staramy się leczyć domowymi sposobami. Co wowczas robimy? Stosujemy sprawdzone od lat metody...
Jedną z tych metod może być picie mlecznego napoju z grzybka, zawierającego bakterie kwasolubne – Bifidobacterium oraz bakterie kwasu mlekowego ze szczepu Lactobacillus. Jego stosowanie w leczniu zaparć poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza wyproznianie, hamuje rozwoj bakterii gnilnych wywołujących zapalenia i choroby jelit.
Dieta przeciwzaparciowa:
1. spożycie minimum 2 litrow niegazowanej wody dziennie, 2. przed każdym posiłkiem wypijanie 1 szklanki przegotowanej ciepłej wody, 3. wprowadzenie posilkow czestych, ale małych objętościowo (drugie śniadanie, podwieczorek), 4. na drugie śniadanie i podwieczorek spożywanie owocow, 5. spożywanie około 30 dag jarzyn dziennie (brokuły, buraki, surowa marchew, inne), 6. duża ilość kasz gruboziarnistych (kasza gryczana), 7. 2 łyżki otrąb dziennie (najlepiej namoczonych w wodzie lub jogurcie), 8. ograniczenie spożycia ziemniakow, ryzu, pieczywa, 9. suszone owoce (śliwki, morele), 10. zakaz kładzenia się spać bezpośrednio po posiłku (ostatni posiłek między 18-19, potem ewentualnie płyny i owoce).
|
|
|
28
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Jakie stosować mleko
|
: Maj 13, 2012, 23:07:49
|
Jakie mleko stosować do hodowli grzybka ?
Nadaje się do tego zarowno mleko z kartonu, jak i mleko „prosto od krowy”.
Przy stosowaniu mleka z kartonu należy pamiętać, aby nie było ono odtłuszczone (najlepiej 3,2%, ale może być 1,5%).
Można rowniez stosować mleko kozie, ale proces jego przetwarzania przez grzybka jest nieco dłuższy niż w przypadku mleka krowiego.
|
|
|
29
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Smak
|
: Maj 13, 2012, 23:07:18
|
Smak mlecznego napoju
Napoj mleczny produkowany przez drogocennego grzybka przypomina w smaku kefir.
Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to, że grzybka zaczyna być za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, bądź pozbyć się części grzybka.
Jedna z kupujących umieściła w wystawionym komentarzu uwagę, że „kefir z grzybka fantastycznie nadaje się do robienia sosu tzatziki”
Ja osobiście miksuje napoj z owocami i dodaję otrebow pszennych.
|
|
|
30
|
Kategoria ogólna / Dyskusja ogólna / Przechowywanie
|
: Maj 13, 2012, 23:06:57
|
Kiedy przez krotki okres czasu nie chcemy pić mlecznego napoju, wystarczy zalewać grzybka taką ilością mleka, aby był przykryty i lekko pływał (należy wtedy rowniez zmieniać mleko co 24 godziny).
Kiedy mamy zamiar zrobić dłuższą przerwę w piciu napoju (urlop, wakacje) możemy grzybka zamrozić w zamrażalniku. W ten sposob mozna go przetrzymywać przez niegraniczony okres czasu. Następnie wystarczy grzybka wyjąć z zamrażalnika i zalać mlekiem - po kilku dniach grzybek "wraca do formy".
|
|
|
|